Od prvého dňa až do štrnásteho dňa postupne pridá 1 polievková lyžica ražnej celozrnnej múky na kváskovanie a 1 polievková lyžica vody. Treba poriadne pomiešať, aby neboli hrudky. Nesmú byť po obvode pohára kúsky kvásku, musí sa to zatlačiť. Potom prikryjeme viečkom, ale nie úplne. Nechať voľne položené viečko, aby bol prívod vzduchu a kváskuje sa to pri izbovej teplote. Na ďalší deň sa opäť pridá jedna polievková lyžica múky a jedna polievková lyžica vody a to sa opakuje každý deň až do 14-teho dňa kváskovania. Po 14-tom dni poriadne zatvoriť a dať to do chladničky. Na štvrtý deň treba odobrať jednu lyžicu do druhého pohára. Tento kvások sa môže schovať alebo použiť na lievance, závin alebo palacinky. Kvások treba schovať do chladničky. Po 14-tich dňoch je kvások silnejší. Musí mať kyslú vôňu, ak je iná vôňa, napr. horkastá vôňa alebo smrdí, treba vyhodiť. Poriadne zatvoriť a na ďalší deň už môžete pripraviť chlieb Ciabatta