aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Ciabatta, taliansky recept

Recept:

Postup: Na prípravu cesta treba 200 g múky, ktorú preosejeme a pridávame 200 ml vody. Pomiešame dôkladne. Prikryjeme fóliou a necháme stáť 30 minút. Potom pridáme 1 polievkovú lyžicu kvásku. Znova dôkladne premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 9-12 hod.

Po 9-12 hodinách, pridáme 400 g pšeničnej múky chlebovej, ktorú preosejeme, 2 čajové lyžičky kmínu, 2 čajové lyžičky soli a 250 ml vody. Dôkladne premiešame mixérom 8-9 minút. Necháme kysnúť 2 hodiny. Počas 2 hodín prekladáme cesto na východ, západ, sever a juh. Prekladáme cesto tak, že si namočíme ruky vo vode a vytiahneme ho do výšky, pritlačíme k spodnej časti cesta. Toto sa robí každých 30 minút, 4 krát. A prikryjeme fóliou.

Po dvoch hodinách cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Lopatkou premiešame a cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť dáme na plech s papierom, posypeme múkou, prikryjeme fóliou. A necháme ďalšie dve hodiny kysnúť. Pečieme 20 minút pri teplote 250 °C.