aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Videá

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slôbod a na prechádzanie všetkým formám diskriminácie, razismu, xenofóbie,  antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.
Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Asociácia Nepočujúcich Slovenska – ANEPS”.

Biodiverzita.

Za posledné roky sa výrazne znižuje biodiverzita, to znamená že sa znižuje počet rastlín a živočíchov. Minister životného prostredia Ján Budaj vyzýva ľudí, aby prehodnotili vzťah k prírode a správali sa zodpovedne a ohľaduplne. Úbytok spôsobuje aj šírenie vírusov, ktoré sa prenášajú zo zvierat na človeka. Európska komisia predložila novú stratégiu do roku 2030, jej cieľom je zabrániť ďalšej strate rastlinných a živočíšnych druhov.

Zdroj: Za posledné roky sa výrazne znižuje rozmanitosť organizmov na planéte | Aktuality.sk

Deň matiek

K dňu matiek prajeme veľa lásky, zdravia, radosti, čo najmenej starosti.

A ďakujeme, za všetko, čo ste pre nás robili.

Ďakujeme mamičkám z celého srdca.

Koncesionárske poplatky.

Od 1.júla platí novela zákona o 340/2012 Z.z o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Z novely zákona vyplývajú zmeny o oslobodení od povinnosti platiť poplatkov a spôsobe oznámenia, ďalej o zrušení povinnosti zamestnávateľov nahlásiť počet zamestnancov.

Zdroj: https://www.podnikajte.sk/…/koncesionarske-poplatky-od…

Aktuality z mesta Žilina.

V Žiline spustili asistované sčítanie, zabezpečili 10 stacionárnych miest. Pre imobilných, ktorí sa nemôžu dostaviť, sú k dispozícii asistenti sčítania alebo sčítací komisári.

Ďalej pre obyvateľov sidliska Bôrik a Hliny sa rozhodli zmeniť dopravnú situáciu. V prípade záujemcov na zmenu dopravnej situácie sa môžu prihlásiť na linku http//bit.ly/ZjednosmernenieBorik.

Doklad o testovaní už netreba do škôl. Mestský úrad je konečne otvorený, otváracie hodiny sú od 8 do 14 hod, ale v stredu sú predlžené do 16 hod.

Zdroj: Aktuality z radnice.

Založenie kvásku

Od prvého dňa až do štrnásteho dňa postupne pridá 1 polievková lyžica ražnej celozrnnej múky na kváskovanie a 1 polievková lyžica vody. Treba poriadne pomiešať, aby neboli hrudky. Nesmú byť po obvode pohára kúsky kvásku, musí sa to zatlačiť. Potom prikryjeme viečkom, ale nie úplne. Nechať voľne položené viečko, aby bol prívod vzduchu a kváskuje sa to pri izbovej teplote. Na ďalší deň sa opäť pridá jedna polievková lyžica múky a jedna polievková lyžica vody a to sa opakuje každý deň až do 14-teho dňa kváskovania. Po 14-tom dni poriadne zatvoriť a dať to do chladničky. Na štvrtý deň treba odobrať jednu lyžicu do druhého pohára. Tento kvások sa môže schovať alebo použiť na lievance, závin alebo palacinky. Kvások treba schovať do chladničky. Po 14-tich dňoch je kvások silnejší. Musí mať kyslú vôňu, ak je iná vôňa, napr. horkastá vôňa alebo smrdí, treba vyhodiť. Poriadne zatvoriť a na ďalší deň už môžete pripraviť chlieb Ciabatta