Téma: „Riziko rakoviny.“
Oblasť: Zdravotníctvo.
Obrázok: https://sk.wikipedia.org/wiki/Ľudský_papilomavírus
9 FAKTOROV, KTORÉ VÁS MÔŽU OCHRÁNIŤ PRED RAKOVINOU.
Nádorové ochorenia predstavujú na Slovensku druhú najčastejšiu príčinu úmrtí. Preto Národný onkologický inštitút upriamuje pozornosť na faktory súvisiace so životným štýlom, ktoré pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny.
1. Obmedzenie konzumácie alkoholu znižuje riziko rakoviny ústnej dutiny, hrdla, hrtana, pažeráka, hrubého čreva, pečene a prsníka.
2. Prevencia nadváhy a obezity: Nadváha a obezita sú spojené s rakovinou hrubého čreva, prsníka, obličiek a pankreasu.
3. Vyhýbanie sa nadmernému slneniu a soláriám: Ochrana pred UV žiarením, znižuje výskyt melanómu a nemelanómových nádorov kože.
4. Obmedzenie príjmu červeného a spracovaného mäsa: Vysoký príjem červeného a spracovaného mäsa a zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu.
5. Strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky a vlákninu.
6. Vyhýbanie sa fajčeniu a ochrana pred karcinogénnymi látkami.
7. Pravidelná fyzická aktivita: Pohyb prospieva imunitnému systému, pomáha regulovať hmotnosť a hladinu hormónov, znižuje zápalové procesy, podporuje trávenie a zlepšuje celkový metabolizmus.
8. Očkovanie proti hepatitíde B: Vírus hepatitídy B je príčinou vzniku rakoviny pečene.
9. Očkovanie proti HPV: Infekcia ľudským papilomavírusom môže spôsobiť rakovinu krčka maternice, penisu, konečníka, ústnej dutiny a hrdla. Očkovanie je najúčinnejšie vo veku 12 – 14 rokov.
„Finančne podporil Žilinský samosprávny kraj“
