Oblasť: Hygiena a bezpečnosť potravín.
Na čo si dávať pozor na dovolenke.
Piť nápoje (vrátane minerálnej a pramenitej vody či mlieka) len v originálnom balení. Na kávu a čaj používať len prevarenú pitnú vodu alebo vodu zo spotrebiteľského balenia. Konzumovať len dôkladne tepelne spracované jedlá, teda dobre uvarené alebo prepečené. Nejesť neumyté surové ovocie a zeleninu. Jesť len ovocie, ktoré sa dá ošúpať, alebo ovocie a zeleninu dôkladne umyté pitnou (balenou) vodou. Vyhýbať sa konzumácii surového mäsa, rýb a morských živočíchov, aj vrátane šalátov z nich pripravených. Vyhnúť sa majonézam, vajíčkam a studeným misám. Mlieko a mliečne výrobky konzumovať len pasterizované, čiže riadne tepelne upravené (v opačnom prípade hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou). Nekonzumovať opätovne zohriate jedlá. V zahraničí nepoužívať na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody.
Zvažujte, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu:
– mala by byť hladká, bez ľadových kryštálikov a hrudiek,
– voňať po použitých surovinách,
– prostredie predajne a pracovné plochy by mali byť čisté,
– nádoby aj kornútky musia byť chránené pred znečistením,
– personál by mal používať jednorazové rukavice, prípadne by mal mať kornútok hygienický obal.
Dbajte na časté a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou. V prípade potreby použite dezinfekčné prípravky na báze alkoholu. Zuby si umývajte len pitnou (balenou) vodou.
„Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Asociácia Nepočujúcich Slovenska”.
