aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Okienko do zdravia – maslo ghee

Oblasť: Zdravie, potraviny.

Zdroj: https://ortopedickymagazin.sk/ghee-ma-blahodarne-ucinky-pri-ochoreniach-kosti-2/

Obrázok: https://ortopedickymagazin.sk/ghee-ma-blahodarne-ucinky-pri-ochoreniach-kosti-2/

Okienko do zdravia – Poznáte maslo ghee?

Naši pra- pra starí rodičia nemali chladničky, a museli uchovávať potraviny tak, aby čo najdlhšie vydržali.

Maslo – ako si uchovali čo najdlhšie? Vyrábali ho metódou zohrievania kravského mlieka tak, aby sa vyparila všetka voda a zostali iba čisté tekuté tuky z mlieka. Ghee sa na rozdiel od iných prepustených masiel spracováva na teplotách pod 100 °C, čo zanecháva mnoho vitamínov a živín, ktoré by boli pri vyšších stupňoch zničené, ako na príklad vitamín E, vitamín A, antioxidanty a rôzne iné. Podľa výskumov má ghee blahodarné účinky pri rôznych ochoreniach, ako sú: rakovina – prsníka, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva a konečníka, cukrovky, obezity, aterosklerózy, ochorenia kostí. Maslo ghee je stále doteraz súčasťou indickej kuchyne, aj tu na Slovensku si ho stále vedia doma pripraviť, alebo si hokúpia v obchodoch so zdravou výživou.

Recept ako si pripraviť doma maslo ghee:

-500 g kvalitného nesoleného masla (ideálne BIO alebo farmárske)

-Hrniec s hrubším dnom

-Sitko + gázu alebo jemné plátno

-Sklenenú nádobu na uskladnenie

Postup:

1. Maslo nakrájaj na kúsky a vlož do hrnca.

2. Pomaly zohrievaj na stredne nízkom plameni. Neprikrývaj.

3. Maslo sa roztopí – najskôr sa oddelí pena (mliečne bielkoviny) a na dne sa začne usádzať sediment.

4. Nechaj jemne bublať (nie vrieť!) 20–30 minút. Z masla sa odparí voda a začne krásne voňať po orieškoch.

5. Keď je povrch číry a zlatý, opatrne zlož z ohňa.

6. Preceď cez gázu alebo jemné sitko do čistej, suchej sklenenej nádoby.

7. Nechaj vychladnúť, prikry a skladuj mimo chladničky.

TIP na recept:

Ghee ryža s kurkumou a cesnakom

Ingrediencie:

-1 hrnček basmati ryže

-2 hrnčeky vody

-1 PL ghee

-1 strúčik cesnaku (nasekaný)

-½ ČL kurkumy

-Soľ podľa chuti

Postup:

1. Na ghee orestuj cesnak, až začne voňať.

2. Pridaj kurkumu a premiešaj.

3. Prisyp ryžu, krátko opraž a zalej vodou.

4. Osoľ, zakry a var 10–15 minút do mäkka.

Môže to byť ako príloha, alebo ľahké, samostatné jedlo.

„Finančne podporil Žilinský samosprávny kraj“