aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Mesto duchov

Zdroj: https://www.topdesat.sk/2024/09/02/mesta-duchov-uzasne?fbclid=IwY2xjawFWBIhleHRuA2FlbQIxMAABHaAUdEkXOosgtR85iOZKzNktS4ARzw94cHXRs0J1_r30Binl3_fiDQ5t8g_aem__nzrEmzinPkuad0728qgBQ

Mestá duchov sú tajomné miesta, ktoré svedčia o histórii, kultúre a prírode. Niektoré z nich boli opustené z dôvodu vojny, katastrofy, chudoby alebo zmeny životného štýlu.

1. Chaitén – Čile

Mesto je pokryté popolom kvôli sopečnej erupcii. V tomto sopečnom meste duchov sú opustené budovy a ulice. Sopka je stále aktívna.

2. Oradour sur Glane – Francúzsko

Obec sa zastavila v čase 10. júna 1944. Toto historické mesto duchov slúži ako krutá pripomienka hrôz vojny. Dedina bola počas druhej svetovej vojny miestom brutálneho masakru.

3. Kayaköy, okres Fethiye – Turecko

Kedysi tu žila prosperujúca komunita gréckych kresťanov, ktorá bola v 20. rokoch 20. storočia opustená v dôsledku výmeny obyvateľstva medzi Gréckom a Tureckom. Je to opustená kamenná dedina so stovkami opustených domov a kostolov.

4. Plymouth – Montserrat

Toto hlavné mesto sa zmenilo na mesto duchov, pochované popolom po výbuchu sopky Soufrière Hills v roku 1995. Hodinová veža, ktorá sa týči nad vrstvami popola, symbolizuje odolnosť voči prírodným katastrofám.

5. Bannack, Montana – USA

Mesto je zachovaným svedectvom obdobia americkej zlatej horúčky. Mesto bolo založené po objavení zlata, rýchlo sa rozrastalo, čoskoro bolo opustené, keď sa zlato vyčerpalo. Toto historické mesto duchov je dnes štátnym parkom, ponúka viac ako šesťdesiat stavieb, od starého saloonu až po väznicu.

6. Cañada de Benatanduz – Španielsko

Mesto je strašidelne krásne mesto duchov. Kedysi to bola stredoveká osada z dávnych čias. Pomalý úpadok mesta sa začal v 19. storočí. Dnes je malebným, ale pochmúrnym odrazom plynutia času a ponúka pokojný, ale strašidelný únik do histórie španielskeho vidieka.

7. Varosha – Cyprus

V roku 1974 sa mesto zastavilo v čase v dôsledku politického konfliktu. Kedysi bolo turistickým centrom, teraz je opustené. Je ohradené ostnatým drôtom a slúži ako pripomienka rozdelenej histórie ostrova.

8. Beichuan – Čína

Mesto tragicky poznačilo ničivé zemetrasenie v roku 2008. Táto prírodná katastrofa premenila mesto na tichý pamätník. Zachované ruiny teraz slúžia ako silná pripomienka následkov zemetrasenia.

9. Romagnano al Monte – Taliansko

Toto mesto, opustené po zemetrasení v roku 1980, má starobylé kamenné budovy a kľukaté uličky. Návštevníci sa môžu túlať opustenými ulicami, predstavovať si život, aký bol pred stáročiami, a oceniť pretrvávajúce čaro tohto talianskeho mesta duchov.

10. Ostrov Hašima – Japonsko

Ostrov Hašima, je známy ako ostrov bojových lodí. Ostrov Hašima, ktorý je otvorený pre turistov, odhaľuje pozostatky kedysi prosperujúcej komunity s obytnými domami, školou a nemocnicou. Je to strašidelné svedectvo o úspechoch aj nákladoch priemyselného pokroku.