aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Jeruzalem

Zdroj: https://dromedar.zoznam.sk/cl/1000017/2283945/Jeruzalem—magicke-mesto-troch-nabozenstiev

Zdroj: https://zemesveta.cz/jeruzalemske-hradby-a-brany/

Mesto Jeruzalem je cieľom mnohých pútnikov. Nachádza sa tam veľa miest spojených so začiatkom kresťanstva, dôležitých lokalít pre židovskú komunitu, ale aj iných pamiatok.

Kostol všetkých národov.

Na vrchole Olivovej hory sa nachádza jedno z najvýznamnejších kresťanských miest. Je tam Kostol všetkých národov, ktorý je vo svete známy aj pod inými názvami ako napríklad Kostol utrpenia alebo Bazilika agónie. V ňom je ukrytá skala, na ktorej sedel Spasiteľ, modlil sa a čakal na svoje zatknutie. Neďaleko vidieť chrám, v ktorom je prázdna hrobka Panny Márie. Podľa tradície tu prešlo jej telo na druhý svet. Toto miesto sa stalo jedným z najobľúbenejších pútnických miest.

Múr nárekov.

Jeruzalem je pokladaný za domov všetkých židov. Je tam múzeum, ktoré sa venuje ich viere. Nachádza sa tu najdôležitejšie pútnicke miesto Múr nárekov. Pokladajú ho za najposvätnejšie miesto a pravidelne sa k nemu chodia modliť. Ak niekoho niečo trápi alebo po niečom túži, napíše svoju prosbu na papierik a vloží ju do malých či väčších otvorov na stene. Židia na papieriky najčastejšie píšu priamo konkrétne modlitby veriac, že boh si takto vypočuje všetky ich prosby.

Bazilika svätého hrobu.

Všetci túžia navštíviť miesto, kde údajne zomrel Ježiš. Jedna z legiend totiž hovorí, že na území súčasnej Baziliky svätého hrobu bol Kristus pôvodne ukrižovaný, preto sa v súčasnosti označuje ako posvätné miesto. Jeho súčasťou je údajný hrob Ježiša Krista, ktorý je taktiež prázdny.

Jad va-šem.

Pri hlavnom izraelskom múzeu je dôležitou pamiatkou aj pamätník Jad va-šem. Jeho návšteva je pre mnohých mimoriadne emotívnym zážitkom. Spomínajú v ňom na obdobie holokaustu a všetky jeho obete, ktoré boli brutálne zavraždené. Súčasťou pamätníka je tiež večný oheň, ktorý horí na slávu všetkých zosnulých.

Tunely pri Múre nárekov.

Jedno z tajomstiev sa skrýva aj priamo pod Múrom nárekov. Jeruzalem bol počas histórie niekoľkokrát renovovaný. Kvôli tomu sa v podzemí podarilo uchovať časť pôvodných priestorov, ktoré v minulosti tvorili hlavné centrum tohto mesta.