aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Rozhľadne v Žilinskom kraji

Máme pre Vás pár zaujímavých rozhľadní, z ktorých máte krásny výhľad na okolie.

Rozhľadňa na Dubni – Veža je vysoká 27,4 metre, má desať podlaží. Je vyrobená z oceľovej konštrukcie a obložená je drevom. Vyhliadková veža je prístupná celoročne a je možné sak nej dostať po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína.

Rozhľadňa Divinka na Malom vrchu – Výška rozhľadne je 19,20 metra. Na rozhľadňu sa ide po náučnom chodníku. Začína sa v Divinke pri Dome smútku (cintorín), alebo oproti Pohostinstvu Zákruta. Je to ľahká túra, cesta trvá približne 50minút. Popri ceste sú náučné informačné tabuľky, aj lavičky na posedenie. Rozhľadňa má veľmi strmé schody, preto neodporúčame výstup malým deťom.

Rozhľadňa Špicák – Rozhľadňa je postavená celá z dreva. Vysoká je 8,2 metra. Výhľad je krásny, vidieť štyri hrady: Strečno, Starý hrad, Budatínsky hrad a Lietavský hrad. Cesta na Špicák trvá približne 30 – 40 minút cez les.

Rozhľadňa Terchovské srdce – Na vrchole kopca Oblaz v blízkosti centra obce Terchová je rozhľadňa vysoká 30 metrov. Ide sa po trase s informačnými tabuľami po lesnom chodníku. Bezbariérový chodník zabezpečí prístup aj imobilným turistom a mamičkám s deťmi.

Rozhľadňa vo Svederníku – Rozhľadňa nad obcou Svederník na Svederníckom vrchu bola vybudovaná z dreva v tvare kríža. Vyhliadka má výšku 10 metrov. Vedie sem nenáročná trasas možnosťou posedenia. V blízkosti rozhľadne sú umiestnené drevené lavičky a verejné ohnisko na opekanie. Z hornej plošiny môžeme vidieť pohorie Javorníky, Súľovské vrchy, rieku Váh, vodnú nádrž Hričov, Malú a Veľkú Fatru.