aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Vylúhovanie čaje

Zdroj: https://www.cajovydychanek.sk/a/sprievodca-teplotou-pripravy-caju

https://www.day-spa-shop.sk/herbar/cierny-caj-ucinky-na-zdravie/

Staré rýchlovarné kanvice majú nastavenie teploty na 100 stupňov. Nové rýchlovarné kanvice majú nové nastavenie teploty na 40,70,80,90,100 stupňov. Správna teplota pre lúhovanie čaju môže byť od 70 stupňov až po 100 stupňov. Je dôležité pripravovať čaj s vodou, ktorá má správnu teplotu. Ak použijete veľmi horúcu vodu, môžete čajové lístky spáliť. Keď použijete studenú, vlažnú vodu, čaj bude slabý.

Teploty lúhovania čaju podľa druhu čaju:

Čierny čaj by sa mal pripravovať pri teplote vody približne 100 stupňov. Vylúhovať 2-5 min.

Teplota pre zelený čaj sa odporúča pripravovať z vody zohriatej na 75 až 85 stupňov. Vylúhovať 1-4 min.

Bylinné čaje by ste mali pripravovať pri teplote vody približne 100 stupňov. Vylúhovať 8-15 min.

Biely čaj by sa mal pripravovať s teplotou vody 75 až 80 stupňov. Podobne ako zelený čaj, aj biely čaj je jemnejší ako čierne alebo bylinkové čaje. Vylúhovať 5 min.

Čaj Matcha by sa mala pripravovať z vody s teplotou približne 70 až 75 stupňov.