aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Starostlivosť o zdravie-jeme bezpečné potraviny

Zdroj: https://sita.sk/zla-starostlivost-o-zdravie-v-rodinach-pozor-moze-vas-financne-zruinovat/

Teraz bude téma o potravinách – ako sa staráme o potraviny, aby boli bezpečné pre človeka.

Dôležité je dodržiavať 5 zásad.

Prvá zásada:

Vždy si vopred umyť ruky pred prípravou jedla. Udržiavať čistú kuchyňu, pracovné dosky, nože. Kupovať kvalitné potraviny.

Druhá zásada:

Pri práci s mäsom a zeleninou používajte oddelené pracovné nástroje. Pri práci s mäsom samostatnú kuchynskú dosku, nôž, rovnako pri práci so zeleninou druhú kuchynskú dosku.

Tretia zásada:

Potraviny sa musia dôkladne uvariť alebo upiecť, hlavne mleté mäso a ryby. Teplota nad 70 stupňov ničí všetky škodlivé mikroorganizmy.

Štvrtá zásada:

Uvarené potraviny by nemali ostať v teplej miestnosti, kuchyni, viac ako 2 hodiny. Skladovať v chladničke pri teplote menej ako 5 stupňov. Potraviny z vybraté z  mrazničky sa nerozmrazňuju pri izbovej teplote, ale v chladničke!

Piata zásada:

Pri varení používať vodu z vodovodu, v zahraničí kupovať balenú vodu. Vyberať si čerstvé potraviny. Nepoužívať potraviny po dátume spotreby. Aj potraviny, ako napríklad džémy a lekvár by sa nemali používať po odstránení plesnivej časti.