Zdroj: https://pastierskakolibka.sk/produkt/bryndza/
Zdroj: https://www.nasliptov.sk/necakanekombinacie/
Zdroj: https://actimel.sk/co-je-actimel/
Pôvod z bryndze je mäkkého syra , ktorý sa vyrába z ovčieho syra, je z rumunských a slovenských Karpát. Je bohatá na vápnik a bielkoviny. Vyrábali ju pastieri oviec. Prvá bryndziareň / výrobňa na Slovensku vznikla v roku 1787 v Detve. Zaujímavé je , že 1 lyžica bryndze má viac probiotík, /zdraviu prospešných baktérii/ ako Actimel. Na porovnanie bryndza je čistý výrobok, s prírodnými probiotikami, bez pridania konzervačných látok a cukru. Actimel obsahuje sladidlá, a pridané probiotiká. Jedna fľaštička Actimelu obsahuje 20 miliárd živých baktérii, a v jednom grame bryndze sa ich nachádza jedna miliárda prospešných pre zdravie baktérii. Preto sa napríklad pre porovnanie oplatí jedna lyžička bryndze denne ako jedna fľaška Actimelu.