aneps.sk

Asociácia Nepočujúcich Slovenska

Rôzne

Koncesionárske poplatky.

Od 1.júla platí novela zákona o 340/2012 Z.z o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Z novely zákona vyplývajú zmeny o oslobodení od povinnosti platiť poplatkov a spôsobe oznámenia, ďalej o zrušení povinnosti zamestnávateľov nahlásiť počet zamestnancov.

Zdroj: https://www.podnikajte.sk/…/koncesionarske-poplatky-od…

Založenie kvásku

Od prvého dňa až do štrnásteho dňa postupne pridá 1 polievková lyžica ražnej celozrnnej múky na kváskovanie a 1 polievková lyžica vody. Treba poriadne pomiešať, aby neboli hrudky. Nesmú byť po obvode pohára kúsky kvásku, musí sa to zatlačiť. Potom prikryjeme viečkom, ale nie úplne. Nechať voľne položené viečko, aby bol prívod vzduchu a kváskuje sa to pri izbovej teplote. Na ďalší deň sa opäť pridá jedna polievková lyžica múky a jedna polievková lyžica vody a to sa opakuje každý deň až do 14-teho dňa kváskovania. Po 14-tom dni poriadne zatvoriť a dať to do chladničky. Na štvrtý deň treba odobrať jednu lyžicu do druhého pohára. Tento kvások sa môže schovať alebo použiť na lievance, závin alebo palacinky. Kvások treba schovať do chladničky. Po 14-tich dňoch je kvások silnejší. Musí mať kyslú vôňu, ak je iná vôňa, napr. horkastá vôňa alebo smrdí, treba vyhodiť. Poriadne zatvoriť a na ďalší deň už môžete pripraviť chlieb Ciabatta

Ciabatta, taliansky recept

Recept:

Postup: Na prípravu cesta treba 200 g múky, ktorú preosejeme a pridávame 200 ml vody. Pomiešame dôkladne. Prikryjeme fóliou a necháme stáť 30 minút. Potom pridáme 1 polievkovú lyžicu kvásku. Znova dôkladne premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 9-12 hod.

Po 9-12 hodinách, pridáme 400 g pšeničnej múky chlebovej, ktorú preosejeme, 2 čajové lyžičky kmínu, 2 čajové lyžičky soli a 250 ml vody. Dôkladne premiešame mixérom 8-9 minút. Necháme kysnúť 2 hodiny. Počas 2 hodín prekladáme cesto na východ, západ, sever a juh. Prekladáme cesto tak, že si namočíme ruky vo vode a vytiahneme ho do výšky, pritlačíme k spodnej časti cesta. Toto sa robí každých 30 minút, 4 krát. A prikryjeme fóliou.

Po dvoch hodinách cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Lopatkou premiešame a cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť dáme na plech s papierom, posypeme múkou, prikryjeme fóliou. A necháme ďalšie dve hodiny kysnúť. Pečieme 20 minút pri teplote 250 °C.

Návrh novelizácie zákona č. 8/2009 o cestnej premávke.

Nová informácia o cestnej premávke zákon č. 8/2009. Vláda nedávno schválila nové prihlasovanie a odhlasovanie vozidiel s EČV, túto novelizáciu zákona musí ešte podpísať prezidentka SR. Doteraz sa prihlasovali a odhlasovaní vozidla podľa okresov. Napríklad ak bol majiteľ z Košického okresu a predával novému majiteľovi vozidlo z Banskobystrického okresu, tak musel zobrať EČV a nový majiteľ prihlásiť nové EČV podľa okresu, kde mal trvalý pobyt. Podľa nového zákona, ktorý by mal mať platnosť od 1.3.2022, budú mať majitelia áut tri možnosti na výber.1.) Prvá možnosť – vymeniť EČV podľa okresov,2.) Druhá možnosť – zobrať EČV na seba a predať auto bez EČV a nový majiteľ použije svoje pôvodné EČV alebo prihlási úplne nové EČV,3.) Tretia možnosť – pôvodný majiteľ predá auto spolu s EČV novému majiteľovi bez ohľadu na to, z akého okresu je.ďalšou novinkou je aj zrušenie povinnosti spoločného odhlasovania a prihlasovania obidvoma majiteľmi na Dopravnom inšpektoráte.

Zdroj: https://auto.pravda.sk/…/575263-uz-na-buduci-rok-si…/

https://www.vssr.sk/…/ecv-po-novom-bude-viazane-na…

Nebezpečný mrazený špenát

Spoločnosť LIDL vyzýva ľudí, aby nekonzumovali špenát s dátumom trvanlivosti do 30.04.2023 a žiada, aby ste doniesli do ktorekoľvej predajne LIDL a oni vám vrátia peniaze.

Aj ďalšie obchodné spoločnosti majú vo svojej ponuke mrazený špenát, ktorý tiež môže byť nebezpečný.

Zoznam nevyhovujúceho tovaru :https://www.svps.sk/potraviny/info-2021-1.asp

1.) FRIZANTO Špenátový pretlak 400g, DMT 12.5.2023 L3257

2.) COOP Hlbokozmrazený Špenátový pretlak 400g. DMT 9.5.2023 L3957 a DMT 12.5.2023 L3457, DMT 11.5.2023 L 2857, L 1957

3.) DLE GUSTA Hlbokozmrazený Špenátový pretlak 450g. DMT 9.5.2023 L3857, DMT 9.5.2023 L1257, DMT 10.5.2023 L2457, DMT 10.5.2023 L2957, DMT 10.5.2023 L3857, DMT 11.5.2023 L1457, DMT 12.5.2023 L3457

4.) CLEVER Hlbokozmrazený Špenátový pretlak 450g. DMT 9.5.2023 L1257, DMT 10.5.2023 L2457, DMT 10.5.2023 L2957, DMT 10.5.2023 L3857, DMT 11.5.2023 L1457

5.) FRESHONA HU Hlbokozmrazený Špenátový pretlak 450g. DMT 9.5.2023 L3857

6.) VINICA Hlbokozmrazený Špenátový pretlak 450g. DMT 11.5.2023 L1957

Zdroj: Pozor na tento špenát. Odhalili v ňom nebezpečné toxické látky | TA3https://www.ta3.com/…/pozor-na-tento-spenat-odhalili-v…